Dátum 2002.május.27
 
Visszatekintés
A Design and Style oldal története

Annak idején, amikor az első gépemet vettem, egy 486-os Olivetti gépet, még a szám ítástechnikáról sem tudtam sokat, nem hogy a webdesign-ról. Pár hónap szörfözgetés után rájöttem, hogy ez az egész egy nagyon izgalmas dolog, és sokkal összetettebb, mint azt az ember először gondolja…
Mivel 10 éves koromtól fogva festettem, nagyon hamar megfogta a fantáziámat a dolog. Mint mindenki más, én is rögtön azon kezdtem el gondolkodni, hogy magamról mit tudnék publikálni a neten. Pár hét netezés után már az ember látja, hogy mi a különbség weboldal és weboldal között. Első saját oldalam még "Homedesign" néven indult a Nexus-on, azzal a céllal, hogy olyan embereket fogjon össze, akik hozzám hasonlóan autodidakta módon akarják megtanulni a webdesign-t, de azért már volt valami közük a művészetekhez vagy a vizuális kultúrához.
Homedesign 1999-2000.05
Homedesign 1999-2000.05
Tomydesign 2000.11
Tomydesign 2000.11

Bevallom őszintén, hogy már akkor is rosszul voltam az olyan emberektől, akik például a kertész vagy kárpitos létükre kitalálták, hogy webdesign-nal akarnak profi módon foglalkozni… (Bár később saját tapasztalatból megtudtam, hogy mai magyar cégek is foglalkoztatnak ilyen embereket… inkább hagyjuk. Ennél már csak a programozó rosszabb, aki kitalálja, hogy mindenhez ért…).
Természetesen én is borzasztó dolgokkal kezdtem, amiket lehet, hogy inkább le kéne tagadnom, de én már csak nevetek rajtuk…
A második verzió Tomydesign néven indult , és volt rajta pl. leírás a kevésbé ismert Corel Dream 3D programról, amit mind a mai napig nagyon szeretek használni :)

Akkor döntöttem el, hogy webdesigner akarok lenni, amikor megláttam azt a bizonyos Carre oldalt. A régi jó www.carre.be oldalt, amitől annak idején mindenki lehidalt, és igazán megmutatta, hogy mire jó a Flash 4. Amint kicsit belemélyedtem a technikájába, tudtam, hogy ebben sokkal több lehetőség van, mint az elsőre látszik.
Folyamatosan építgettem az oldalaimat. Egyik jött a másik után, félévente raktam fel az új verziókat. Ez alapján lehet valamelyest követni a tanulási folyamatomat is. Ahogy befejeztem egy verziót, már gondolatban megvolt a következő; mindig tudtam, hogy mit rontottam el, és hogy mit tudnék még hozzátenni az addig tanultak alapján.
Tomydesign 2001.01
Tomydesign 2001.01
Tomydesign 2001.03
Tomydesign 2001.03
Addig ügyködtem, míg szabadidőmet nem kímélve, kb. egy év alatt az összes számítógépes grafikai programot megtanultam. Így sikerült már olyan munkákat elkészítenem, hogy annak segítségével már el tudtam helyezkedni a szakmában. És végre a hobbimnak éltem…
Addig, amíg meg nem találtam a saját stílusomat én is egy olyan kis utánozó majom voltam, mint mindenki más kezdő, és azon munkálkodtam, hogy lehetne olyan oldalt készíteni, mint a 2advanced. com. Ez a technika gyakorlásán kívül semmire nem volt jó, leszámítva, hogy egy kicsit nívósabb munkahelyre sikerült bejutnom. De ezen szerintem mindenki átesik.
Design and Style 2001.06
Design and Style 2001.06
esign and Style 2001.10
Design and Style 2001.10
Átestem a desktoplike-flash korszakon is, azaz, hogyan imitáljunk egy operációs rendszert flashben... Ennek már volt saját kis hangulata, de sokan nehézkesnek itélték a navigációt. Ebben a verzióban jelentek meg a letölthető háttérképek.
A legelső olyan oldalam, amire már büszke is lehettem, az az ezt megelőző, 2001. decemberében feltöltött verzió volt. Itt kezdtem saját stílusomat tudatosan kihangsúlyozni.
Design and Style 2001.12
Design and Style 2001.12